Het idee is om in een kleinschalige woonvorm samen met bewoners te experimenteren met ‘tribevorming’ als methodiek bij de realisatie van een beschutte woonvorm. Een groep bewoners met een overwegend niet-westerse achtergrond, die in een aantal zelfstandige wooneenheden of kamers in één wooneenheid wonen (onder 1 dak). Het doel is om tribevorming in te zetten bij het verbeteren van het woon-en leefklimaat in het huis van de bewoners als in de buurt. De bewoners werken – gesterkt en gevoed door de tribe – aan hun eigen zelfredzaamheid.
Tribevorming is een eeuwenoud fenomeen. Van oudsher worden we in tribes geboren. We worden opgenomen in een groep, leren normen en waarden en ontwikkelen onze eigen rituelen en gedrag. In het westen is het denken vanuit het individu dominant. Met veel aandacht voor persoonlijke
ontwikkeling, onafhankelijkheid en autonomie. Terwijl in Azië Afrika en het Midden Oosten veel meer vanuit het collectief wordt gekeken, met het accent op onderlinge afhankelijkheid, onderhoud van de onderlinge relaties en wederkerigheid. In de praktijk blijkt dat mensen met een niet-westerse achtergrond (bv. statushouders) soms lastig kunnen omgaan met deze paradox. Hierdoor sluiten woonarrangementen voor deze doelgroep niet altijd goed aan.
Tribevorming kan een prima aanpak/methodiek zijn om een beschutte woonvorm te bieden voor bewoners. De kracht van een tribe is dat ‘de eigen stam’ beschutting en veiligheid biedt van waaruit men zich verder kan ontwikkelen. In een tribe is er zowel aandacht voor het individu als de groep. Het feit dat bewoners onder 1 dak wonen, maakt van hen echter nog geen tribe. Het vraagt van hen dat zij een gezamenlijke droom van een prettig woon- en leefklimaat (totem) delen en sociale rituelen (kampvuurgesprekken) met elkaar ontwikkelen. Inzet is dat elk lid van de tribe zijn/haar kracht en talenten binnen- en buitenshuis (in de buurt) inzet om deze droom te verwezenlijken.
Ergens een veilige woonplek hebben en deel uitmaken van de samenleving is voor ieder mens belangrijk (wonen, werken, studeren, vrijetijd en sociale relaties).
De cliënten krijgen de ruimte en mogelijkheden om op zichzelf te leren wonen. De begeleiding richt zich op:
- het onderhouden en creëren van de eigen woon- en leefsituatie en leren zorg dragen voor gezondheid, uiterlijk en ontwikkeling;
- het versterken van het vaardigheden-/functioneringsniveau van de cliënt;
- streven naar een hoger zelfredzaamheidniveau en meer zelfstandigheid in het dagelijks leven
en ondersteuning bieden waar de cliënt het nodig heeft.
Binnen Darna heeft de bewoner een veilige en gestructureerde thuisbasis. Vanuit deze thuisbasis leren zij omgaan met anderen, het aangaan en onderhouden van sociale contacten en verwerven ze een plaats in de samenleving. Door uit te gaan van de eigen talenten, krachten en ontwikkeling van de cliënt wordt hij of zij gemotiveerd en gestuurd richting een passend toekomsttraject.