Begeleiding en ondersteuning
Darna medewerkers begeleiden en ondersteunen de bewoners waar nodig en helpen de individuele bewoner bij het vinden van zekerheid en leefritme voor een lange periode. Er is 24 uur per dag personeel beschikbaar. Er is aandacht voor bijvoorbeeld: Hygiëne en persoonlijke verzorging, gedrag en emoties, kiezen en beslissen, huishouding en onderhoud, dag- en nachtritme, sociale vaardigheden, administratie waaronder post en geldzaken, bezoeken van arts, specialist en vrijetijdsbesteding.
Waar nodig treden Darna medewerkers op als tussenpersoon bij contacten met de overheid en andere instellingen. Darna treedt hier snel en daadkrachtig op. Zij heeft korte lijnen met de sociale dienst, schuldhulpverlening, reclassering, bewind voering, juridische bijstand etc.
Sociale relaties met familie en vrienden is voor onze doelgroep belangrijk. Darna zet in haar aanpak in op het opbouwen van een sociaal netwerk en het aangaan van relaties. De nadruk ligt meestal op het (herstel van contact) met de ouders en naaste familie van de cliënt.
Werk- school en dagbesteding
Bewust of onbewust streeft iedereen naar persoonlijke tevredenheid en geluk. Een goed leefritme, vertrouwde omgeving met een waardevolle dagbesteding is een belangrijke basis voor iedereen. Het bevordert het zelfbeeld wanneer cliënten een passende en zinvolle dagbesteding hebben. Darna zoekt met de individuele cliënt naar een passende dag invulling, scholing of werkplek.
Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan de dagbesteding die Darna biedt. Zowel in de dagbesteding als op school of de externe werkplek wordt begeleiding en coaching gegeven door medewerkers van Darna.
Doel van de dagbesteding
Het aanbieden van een gestructureerd en zinvol dagprogramma, waarin ruimte is om vaardigheden aan te leren.
Zorg- en begeleidingsplan
Samen met de cliënt wordt een doelgericht zorg- en begeleidingsplan opgesteld. Daarbij komen aspecten zoals: kennis, vaardigheid, normen en waarden, motivatie en ambitie aan de orde. Afgesproken aanpassing- en verbeterdoelen worden vastgesteld. Periodiek worden aan de hand van het begeleidingsplan de vorderingen en ontwikkelingen rond een cliënt besproken. Indien gewenst vindt aanvulling en/of bijstelling van het begeleidingsplan plaats. Om in het zorg- en begeleidingsplan geformuleerde doelstellingen te bereiken werkt Darna:
A. Cliëntgericht: Centraal staan de behoeftes en belangen van de cliënt.
B. Resultaatgericht: Concrete begeleidingsafspraken en concrete doelen (SMART geformuleerd).
C. Samen: Met cliënten, instellingen, instanties, behandelinstituten en –specialisten.